Make sound happen

UTMANING 3

Lektion 5: Nu har tyvärr vår tid att hinna mer med Make sound happen tagit slut. Vi har hunnit med en hel del inklusive muntliga nationella prov. Sista veckan har vi fortsatt med temat musik men nu är det luciaträning som stått på programmet. Det är klass 6 på vår F-9 skola som håller i luciatåget och i år är vi i kyrkan eftersom skolan byggs till (vi får inte plats längre, det går över 450 elever på vår skola nu). Fördelen med att sjunga i kyrkan är helt klart akustiken! Så visst fortsätter vi med musiken och hoppas få sprida den vidare på tisdag när det är dags för uppträdanden.

Lektion 4: Vi fick elevbesök av Acadamy of music and buisness. Daniel, Victor och Pontus tillbringade några timmar med klassen. Det svarades på mängder av frågor och killarna var ärliga och bjöd på sig själva. Det blev till och med några danssteg 😉

Killarna pratade om My better me som är ett värdegrundsprogram som är användbart till alla, inte bara musikintresserade elever. Här finns mer info:

http://axbschools.com/amb/my-better-me/

Därefter blev det genomgång och tips i soundtrap-programmet. På det hela taget ett givande och positivt besök som klassen uppskattade.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lektion 3: Vi har haft problem med nätverket på skolan då det har varit pågående takrenovering under några veckor. Att tekniken strular och i många avseende är åsidosatt påverkar självklart resultatet när uppdrag ska göras. Vi gör som alltid det bästa vi kan utifrån de förutsättningar som finns. Inför vårt besök från AMB ville vi såklart lägga ytterligare lektionstid på soundtrap.  Här kommer några av de resultaten som eleverna komponerade ihop som sina egna höjdarlåtar:

Lektion 1 och 2: Vi har testat att göra hörlurar med hjälp av det material som finns på skolan. Vi fick vara kreativa och tog en trasigt rockring då trändgårdsslangar var en bristvara hos oss. Vi laborerade med många olika variationer och det var inte lätt när man blundade och skulle avgöra knackningens ursprung. Vi har även testat att skapa egna grammofonspelare med blandat resultat. De allra flesta hade sett en LP-skiva sedan tidigare men inte provat detta experiment. Spännande men svårt. Vi var dock noga med att prata om hur viktigt det är att man frågar om det är ok att ta en LP-skiva till detta eftersom reprisken är mycket stor. Vore synd om det är farfars favoritskiva.

Detta bildspel kräver JavaScript.

UTMANING 2

Lektion 4: Vi gör häxsnor eller som eleverna säger obleek. Detta var riktigt roligt och många skulle hem och fortsätta experimentera. Att det kan skifta från fast till flytande på detta sätt var fascinerande! Här kommer ett kort klipp från lektionen:

img_05771

Lektion 3: Nu är vi i gång med soundtrap! Riktigt roligt när tekniken funkar, inte lika kul när det strular men så är vardagen för oss i skolans värld 😉

Lektion 2: Vi testar om vi kan se ljudvågor. Genom att skapa ljud fick vi strösockar att hoppa, det gick mindre bra med pärlsocker och det var många kloka tankar kring varför det var så.

Lektion 1: Vi har nu påbörjar uppdrag 2 och vi startar med en tidsresa i musikteknik. Vi går tillbaka till 50-talet och färdas genom tiden fram till nutid med hjälp av filmklipp och många skratt. Vi utgick från en PowerPoint musik-i-soundtrap och varvade detta med många samtal kring vad föräldrar och mor/farföräldrar har berättat om sin uppväxt och musiken. En mysig lektion med denna otroligt musikintresserade klass!

Lektion 2: Som uppstart fick klassen utmaningen att få alla bollar i  Bouncing Balls att ligga stilla. Det var inte lätt men till sist gick det. Vi testade sedan att på given signal klappa händerna så att bollarna studsade. Därefter gick vi in och kollade på ljudvågorna med oscilloskop. Vi lyckades både få täta och glesa vågor (frekvensen) men även höga och låga vågor (decibel).

I vårt arbete med ljud visste eleverna redan sedan innan att ljudet färdas med olika hastighet i olika material. Som en del i utmaningen skulle man gestalta detta genom handklappning. Vi började med 9 elever, byggde på till 20 och avslutade med alla 48 elever (långt bort i skogen)!

 

 

 

 

Lektion 3: Vi provade att göra hoahoa övningen och visst lyckades vi att få strösocker att studsa på plastfilmen, det var betydligt svårare att få pärlsocker att röra sig! Eleverna hade många kloka tankar kring detta, till slut kom de fram till att det beror på tyngden av pärlsockret och tunnheten på plastfilmen. Se filmklipp nedan:

img_05641

Vi avslutade den lektionen med en annan viktig del av ljud nämligen ljud som rekreation. Att till lugn musik få massage eller ha avslappning gör att man samlar ny energi och orkar mer. I denna klass är musiken ofta närvarande och det är av många anledningar men framförallt för att det är så fantastiskt härligt!

UTMANING 1

Som titeln på höstens tema anger kommer de tre utmaningarna att handla om ljud, men vi håller också kvar vid det som vi introducerade i våras, Maker. Utmaningarna kommer nu liksom i våras att vara inriktade på att träna upp och ta tillvara elevernas kreativitet, använda den för att se på gamla utmaningar med nya ögon, hitta nya vägar att lösa uppgifter och/eller att skapa helt nytt. Eftersom vi är en klass med 48 unika och underbara elever, är det extra viktigt att vi är rädda om varandras hörsel. Vissa utav uppgifterna gör vi därför gemensamt för att inte riskera att några elever far illa av ljudet.

Lektion 1: Idag har vi repeterat en del kring vad som är ljud och hur det bildas. Eleverna kom även ihåg hur man skyddar sin hörsel och att vi alla vill undvika tinnitus. Även örats beståndsdelar hade klassen koll på sedan förra året!

Vi pratade om vad som är ljud och oljud med fokus på att det är individuellt vad man tycker är oljud. Vi kollade på två kortare filmer från studi.se om just ljud innan vi använde oss av onlinetonegeneratorn för att jämföra olika hertz. Det var en aha-upplevelse för många när man förstod att alla faktiskt inte ens hör vissa toner.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lektion 2: Vi inledde lektionen med att dela ut datorer och hörlurar så att alla kunde arbeta  parvis. Det var nu dags att försöka hitta rätt hertz till olika ljud. Vi använde oss av gratisappen ”Sound” och vi valde ut fem ljud att utgå ifrån. Vi lyssnade på myggan, ankorna, delfinen, tågvissla och skrattande bebis. Det var en svår uppgift och det var, trots elevernas försiktighet, ofta som tonerna ljöd igenom. Man fick varierande resultat vilket eleverna trodde var beroende på vad man mest fokuserade på i lätet och att vi alla hör lite olika.

Myggan uppskattade eleverna till 930-6000 Hz, ankorna: 350-510 Hz,delfinen: 800-1150 Hz, tågvisslan: 225-551 Hz, och den skrattande bebisen 495-950 Hz.

När vi sammanfattade lektionen var det ca hälften som tyckte att Make sound happen hittills har varit intressant. Men tyvärr har inledande uppdrag inte slagit så väl ut, nästan 1/3 av klassen har upplevt uppdrag 1 som obehaglig. Vi är däremot stolta över att alla genomfört uppdraget, utifrån sina förmågor och förutsättningar, och vi ser fram emot fortsättningen (men vi skippar helst hertz-mätningar i framtiden ;)).

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lektion 3: För att komma i rätt stämning valde vi att börja lektionen med att prata om den afrikanska rytmen vi hade lyssnat på tidigare, vilka ljud/instrument hördes? Vi kollade sedan på två videoklipp: Music for one apartment och The cupsong för att få ytterligare inspiration innan det var dags för skapandet av egna rytmer och egna instrument/ljud. Det blev många kreativa lösningar och vi ser fram emot ljudinspelningen nästa vecka.

lektion-3

Lektion 4: Det är dags att spela in rytmerna som vi skapade med våra instrument. Vi använde oss av appen Soundtrap. Så här blev resultatet:

 

Nelly, Ludwig och Adam

Idun, Victor, Oliver och Tindra

Samuel, Marika, Noah och Linnéa H

William, Lucas, Nellie och Jesper

Elias, Casper, Nils och Arvid R

Alida, Wilma T och Moltas

Philipp, Klara och Jakob

Rune, Signe, Wilma S och Gustav

Tilde, Anton, Jimmy och Alma

Max, Linnéa B, Måns och Arvid J

Loke, Anna, Annie och Arvid H

Lektion 5: Det är dags att bygga en förstärkare till mobilerna. I grupper om tre och tre fick eleverna träna på att följa en skriftlig instruktion. Resultaten blev effektiva förstärkare. Vi diskuterade efteråt vilka förbättringar eller andra förutsättningar man hade önskat om uppgiften skulle gjorts igen. Takar och idéer flödar i denna klass. Det blev bland annat förslag på bredare pappersrör typ Pringles, större muggar, tätning (fog) mellan delarna. Om det istället skulle vara en tävling så skulle förutsättningarna behövt vara andra: alla skulle då behövt samma material, samma låt och telefon. Hade varit kul att skapa egna varianter (utan instruktionen).  Man skulle även kunna mäta decibelen.  Vid alla laborativa lektioner sammanfattar vi lektionen och det var tydligt att uppdraget har varit uppskattat!

Detta bildspel kräver JavaScript.